Bladkorven niet voor privé-tuinafval
In de herfst plaatst de stad 178 bladkorven in verschillende straten. In deze bladkorven mag je de bladeren verzamelen van de stadsbomen in je straat maar niet de bladeren uit je eigen tuin.
Privaat bladafval en/of snoeiafval, takken en zwerfvuil mag je niet in de bladkorven deponeren, omdat ze bij het ledigen zware schade aan de machine kunnen veroorzaken. Als de stadsdiensten meermaals vaststellen dat de bladkorven niet correct gebruikt worden, nemen ze deze weg.
Wat doe je met je privé-tuinafval? Snoeihout (takken), bladeren en boomvruchten zoals eikels en kastanjes mag je het hele jaar door gratis naar het containerpark brengen. Ander tuinafval zoals gras is betalend. Je kunt ook je bladafval verwerken in je eigen tuin of in een compostvat of -bak. Info over openingsuren en tarieven van het containerpark vind je op www.geel.be/containerpark. Info over composteren vind je op www.geel.be/composteren.
Omgekomen soldaten opnieuw een verhaal en gezicht
Op 11 november 1918 eindigde de Eerste Wereldoorlog. Om de omgekomen soldaten te herdenken, werden in de meeste gemeentes en steden monumenten opgericht die tot op de dag van vandaag een belangrijke rol spelen tijdens herdenkingsplechtigheden.
De monumenten bevatten een lijst namen van jongens en mannen die naar het front trokken of in gevangenkampen terecht kwamen, maar nooit naar huis terugkeerden.
Bij de oprichting van de monumenten waren deze omgekomen soldaten geen onbekenden.
Iedereen kende de families, leefde mee, kende het verhaal van de overleden soldaten en kon een gezicht plakken op de in steen gebeitelde namen. Vandaag ligt dat anders. Tastbare herinneringen van deze soldaten zijn er amper, en ook de verhalen zijn met de jaren vervaagd. Daar brengen Erfgoed Noorderkempen, k.ERF, het team Kempense Klaprozen en 18 Kempense gemeentes verandering in. Ze engageren zich om tegen 11 november de oorlogsmonumenten opnieuw leesbaar te maken.
Bij het oorlogsmonument komt een bordje met een QR-code en een link naar de website www.kempenseklaprozen.be. Daar vind je per soldaat info over zijn leven, militaire loopbaan, en waar mogelijk ook foto's en documenten.
meer info: erfgoedcel k.ERF, 014 56 66 88, janna@erfgoedcelkerf.be
Vergeet de mooie dagen niet
Op woensdag 14 november brengt de Geelse zangeres Martine Dams dementie onder de aandacht. Ze brengt bekende liedjes uit het kleinkunstgenre, onder muzikale begeleiding van pianist Dagmar Feyen. Martine Dams is afgestudeerd als verpleegkundige en geeft les aan leerlingen die later een zorgberoep willen uitoefenen.
Ze wil het negatieve stigma rond dementie doorbreken en pleiten om de mooie dagen niet te vergeten en terug boven te halen. Vergeet de mooie dagen niet! vindt plaats op 14 november om 14 uur in dienstencentrum Luysterbos. De toegang is gratis en je moet niet inschrijven. Vergeet de mooie dagen niet! is een samenwerking met Tandem, Expertisecentrum Dementie Turnhout.
meer info: dienstencentrum Luysterbos, 014 56 70 70, dienstencentrum@geel.be
11 november herdenking
11 november is traditioneel een moment om stil te staan bij het einde van de Eerste Wereldoorlog en je waardering uit te spreken voor iedereen die in de grote oorlogen heeft gestreden of geleden.
Ook Geel herdenkt, zowel in het centrum als in de deeldorpen Zammel, Oosterlo en Stelen. Om 11 uur kun je de 11 novemberviering in de St.-Amandskerk bijwonen. Daarna vindt een plechtige huldiging plaats aan het oorlogsmonument naast het stadhuis en een samenkomst in De Waai. In de namiddag zorgen gezamenlijke harmonieën voor een plechtigheid aan de drie oorlogsmonumenten in Zammel (15 uur), Oosterlo (15.45 uur) en Stelen (16.30 uur).
Je kunt het volledige parcours volgen samen met de muziekverenigingen en een delegatie van het college van burgemeester en schepenen. Na de plechtigheden is er een samenkomst in het parochiecentrum van Stelen vanaf 17 uur.
meer info: team cultuurbeleid, 014 56 66 85, cultuur@geel.be
Op stap met de gids: Kempense Klaprozen
Wandel op zondag 4 november mee met de stadsgids en leer meer over Geel tijdens de Eerste Wereldoorlog. In Geel waren geen loopgraven, maar de Gelenaars werden wel degelijk geconfronteerd met de Eerste Wereldoorlog. Jonge Gelenaren werden naar het front gestuurd en velen van hen kwamen nooit meer terug.
Ook voor de achtergebleven Geelse burgers was de druk van de bezetting voelbaar. De wandeling is gratis en vertrekt om 14 uur aan Toerisme Geel, Markt 1.
meer info: dienst toerisme en stadsanimatie, 014 56 63 80, toerisme@geel.be
Lezing Elvis Peeters gaat Wilderman vooraf
Op woensdag 7 november geeft Elvis Peeters, voorafgaand aan het jazzconcert van Wilderman in café de Werft, een lezing in de bibliotheek. De toegang voor de lezing is gratis en duurt tot van 19 tot 19.45 uur. Om 20.15 uur speelt Elvis Peeters met Wilderman de pannen van het dak bij de buren, in café de Werft. Wilderman brengt moderne jazz met een baritonsaxofoon, drums en trommels, een contrabas of elektrische basgitaar en daartussendoor een hakkende, huilende en soms ruw fluisterende stem.
meer info: cc de Werft, www.dewerft.be, 014 56 66 66, info.dewerft@geel.be
De bibliotheek is gesloten op vrijdag 9 november wegens een bezoek aan de boekenbeurs in Antwerpen.